CHİP TUNİNG NEDİR?

Chip tuning, araçların Elektronik kontrol ünitesinin (ECU) yazılımını değiştirerek motorun performansını artırmayı amaçlayan bir süreçtir. Bu işlem  aracın  emisyonları, yakıt ekonomisi ve motor gücü gibi özelliklerini değiştirmek, iyileştirmek için yapılır. Chip tuning işlemi ile yapılan değişiklikler şunları içermektedir.

  • Yakıt Enjeksiyonu Ayarlaması: Bu işlemde Motorun daha verimli çalışmasını sağlamak için yakıt enjeksiyon zamanlamalarının ayarlanması yapılır.
  • Turbo Basıncı ayarlaması: Turbo-şarjlı araçlarda turbo basıncının artırılmasıyla motorun daha fazla hava alması, dolayısıyla daha fazla güç üretmesi sağlanılır.
  • Ateşleme Zamanlaması: Motorun daha verimli çalışması ve yanma işleminin daha verimli olması için ateşleme zamanlamasının ayarlanması yapılır.
  • Hava/Yakıt Karışımı Ayarı: Motorun daha verimli çalışması için hava ve yakıt karışım oranının en verimli orana getirlmesi.
  • Adblue Arızası Çözümleri: Chip tuning işlemi ile aracın Adblue arızalarını da çözüme ulaştırılmaktadır.
  • DPF Arızası Çözümleri: Chip tuning işlemi ile aracın DPF arızalarını da çözüme ulaştırılmaktadır.

Chip tuning, aracın yazılımını değiştirerek, aracın orijinal performans sınırlamalarını aşmasını sağlayarak motorun potansiyelini gücünü ortaya çıkarır.

CHİP TUNİNG EĞİTİMİ NEDİR?

Chip tuning eğitimi, otomotiv sektöründe araçların motor kontrol ünitelerinin (ECU) yazılımlarını değiştirerek performanslarını artırmak isteyen kişiler için tasarlanmış bir eğitim programıdır. Diagnostic Garage Chip Tuning eğitimi konusunda profesyonel ekibi ile profesyonel hizmetler sunmaktadır. Chiptuning eğitimi aşağıdaki konuları kapsar;

  1. Temel Otomotiv Bilgisi: Motor mekaniği, elektronik sistemler ve araç dinamikleri gibi temel otomotiv bilgilerinin anlaşılması.
  2. ECU ve Yazılımı: Motor kontrol ünitesinin yapısı ve programlanması hakkında bilgilendirme.
  3. Yazılım Araçları: Chip tuning için kullanılan yazılım ve araçları nelerdir ve bu cihazların kullanımı (OBD (On-Board Diagnostics) arayüzleri ve yazılım düzenleme arayüzleri.)
  4. Motor Parametrelerinin düzenlenmesi: Yakıt enjeksiyonu, ateşleme zamanlaması, turbo basıncı ve hava/yakıt karışımı gibi parametrelerin ayarlanması konusunda eğitim.
  5. Fiili Uygulama: Gerçek ECU üzerinde yazılım değişikliklerinin uygulanması ve test edilmesi.
  6. Hata Ayıklama ve Sorun Giderme: Chip tuning sonrası oluşabilecek sorunları teşhis etme ve çözme yollarını bulma.
CHİP TUNİNG CİHAZLARI NELERDİR?

Chip tuning işlemi için kullanılan cihazlar, motor kontrol ünitesi (ECU) içerisindeki yazılımını okuyabilen ve yükleyebilen özel araçlardır. Bu cihazlar, ECU'ların yazılımını okumaya imkan sağlaması sebebiyle, aracın performansını ve verimliliğini artırmak için motor parametrelerini değiştirmeye olanak tanır. Chip tuning cihazları arasında en profesyonel ve yaygın olanları şunlardır:

Dimsport: Dimsport, binek, ağırvasıta ve marin olmak üzere geniş bir araç yelpazesi için tuning çözümleri sunan bir markadır. Ürün yelpazeleri, Race EVO yazılımını içeren New Genius OBDII/BOOT protokol programlama araçlarından ve New Trasdata ECU okuma/yazma araçlarından oluşur. Bu cihazlar, aracın orijinal ECU yazılımını değiştirerek performans iyileştirmeleri sağlar.

Magicmotorsport: Magicmotosport, geniş bir araç yelpazesi için tuning çözümleri sunan bir chiptuning cihazıdır. Özellikle binek araçlarda çok üstün performans gösteren Flex Ecu Programlama cihazı ile firma tuning dünyasına liderlik etmektedir.. Bu Flex cihazı, aracın orijinal ECU yazılımını değiştirerek performans iyileştirmeleri sağlar.

Alientech: Alientech, Ağır Vasıta, Binek ve Marin araçlarda geniş bir araç yelpazesi için tuning çözümleri sunan bir chiptuning cihazıdır. Özellikle donanım ve yazılım olarak güncellenmiş olan Kess3 Ecu Programlama cihazı ile firma tuning dünyasına liderlik etmektedir.. Bu Kess cihazı, aracın orijinal ECU yazılımını değiştirerek performans iyileştirmeleri sağlar.